Brussenbox: een klein gebaar wat groots uitpakt

Twee zussen die helaas moeten meemaken hoe hun kleine zusje kanker krijgt. Terwijl het zusje medische trajecten volgt, belanden ook zij in een rollercoaster. De aandacht, kaarten en cadeautjes zijn voor hun zusje maar ook zij hebben het moeilijk, leven met vragen en verlangen naar steun. Na, en geïnspireerd door deze ervaring, richten zij de Brussenbox op die jonge brussen (samentrekking van broers en zussen) in dezelfde situatie blij maakt met een doos vol met persoonlijke cadeaus. 

Beluister het interview met Isa & Kim

Kim (20) en Isa (15) Schrik zijn twee zussen die net als leeftijdsgenoten een gewoon leven leiden, tot in januari 2020 hun zusje de diagnose acute leukemie krijgt. Kim studeert dan al verpleegkunde en Isa zit op het VWO. Opeens verandert het leven voor alle gezinsleden in een rollercoaster: het zusje gaat een zwaar medisch traject in en vele opnames in het ziekenhuis volgen. Als gevolg daarvan staat ook het leven van Isa en Kim op z’n kop. Niemand weet precies hoe dit af zal lopen, er is thuis minder aandacht voor ze en het lijkt alsof het zusje alle aandacht krijgt bijvoorbeeld in de vorm van kaarten en cadeautjes. 

Kim: ‘Vooral voor jonge brussen is dit dan een moeilijke tijd want al zijn zij wel gezond en kunnen ze alles doen, ook zij leven met vragen en hebben echte steun nodig.’

Brussenbox

Het zusje van Kim en Isa herstelt gelukkig maar deze ervaring inspireert de beide zussen tot het oprichten van de Brussenbox. Isa: ‘De brussenbox is een doos vol met cadeautjes die we geven aan brussen met een broer of zus die kanker heeft. Er zit altijd letterlijk een lichtpuntje in zoals een lamp maar verder zijn ze helemaal gepersonaliseerd. Houdt iemand veel van knutselen dan zit de doos vol met knutselmateriaal maar is iemand een echte Ajax fan of dol op eenhoorns, dan hebben de meeste cadeaus daar betrekking op.’ 

Het logo van de Brussenbox

Fondsen

Om geld voor de brussenboxen binnen te halen wordt een GoFundMe opgericht. Kim: ‘We hebben een website gemaakt, ons op verschillende social media bekend gemaakt maar ook flyers uitgedeeld in ziekenhuizen. We merkten al snel dat we via andere ouders en mond tot mond reclame ook veel aandacht kregen.’ Naast donaties in de vorm van geld ontvangt de Brussenbox tevens spullen zoals zelfgebreide dekentjes of speelgoed. De kamer van Kim is inmiddels de opslagruimte want zij woont nu op kamers. De zussen doen al het werk zelf en dus kan het soms even duren voor de brussenbox de deur uitgaat. Inmiddels hebben er al 65 hun weg gevonden en voor een blije brus gezorgd. 

Toekomstplannen

De zussen willen hun doelgroep in de toekomst uitbreiden naar brussen die te maken hebben gehad met een overleden broertje of zusje of zij die ernstig en langdurig ziek zijn. Isa: ‘We kunnen ons goed inleven en weten uit ervaring dat de kleine dingen een groot verschil kunnen maken. Daarom is het ook fijn om dit vrijwilligerswerk te doen.’ Kim vindt het bijzonder dat mensen hun doel zo waarderen en zich ervoor inzetten zoals de sponsorloop van Eonics. ‘Wij doen dit werk wel vrijwillig maar we genieten er enorm van en het feit dat mensen aan ons en de brussen denken is heel motiverend. 

Steun jij ook de Brussenbox?

De Eonics Foundation heeft eind 2021 middels een sponsorloop 700 euro kunnen doneren aan de Brussenbox. Wil jij ook de Brussenbox steunen? Dit kun je doen middels een donatie van spullen of geld, maar ook door hun boodschap te delen op social media. Alle informatie kun je terugvinden op de website van de Brussenbox. Volg de Brussenbox op Facebook en Instagram.

1 reactie

  1. Jullie zijn echt toppers!!. Wij als ouders van een dochter met acute leukemie, weten uit eigen ervaring hoe belangrijk het is dat andere kinderen uit het gezin niet vergeten worden. Iets wat jullie met de prachtige gepersonaliseerde boxen weten te bereiken ❤️. Ik hoop dat jullie nog vele kinderen blij mogen maken, want jullie hulp is echt meer dan welkom 🙏🏻😘

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *