SBR helpt iedere maandagavond

Den Haag – Het is een beetje alsof ik een moderne wachtkamer binnenkom, een maandagavond in april op het kantoor van Eonics op de Bink. Rond de tafel wachten diverse mensen, vaak met een map vol papieren voor zich, op hun beurt. Ondertussen worden voor in het kantoor vijf mensen geholpen met hun belastingaangifte. Geen sinecure want dit zie ik allemaal: identificeren, het SBR-formulier invullen, vragen over meegenomen documenten, het scannen daarvan en soms even hulp vragen bij de opleidingscoördinator. Voldaan verlaten de mensen na ongeveer een half uur weer het kantoor. De klus is geklaard of zoals een bezoekster zegt: ‘We krijgen toch 900 euro terug en dat is mooi meegenomen.’ Ze laat bovendien 20 euro in de fooienpot van SBR achter om het gratis advies mogelijk te blijven maken.

Al sinds 1975 geeft de Stichting Belastingwinkel Rotterdam (SBR) gratis fiscaal advies aan financieel kwetsbare particulieren. Dit kan gaan over belastingaangifte (meest voorkomend) tot bezwaar- en beroepsprocedures maar ook om kwijtscheldingsverzoeken. Studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam die er Fiscale Economie en Fiscaal Recht studeren, bieden deze hulp vrijwillig aan. SBR heeft vijf locaties in Rotterdam en één in Den Haag. Omdat de centrale bibliotheek in Den Haag de SBR niet meer herbergt, bood Eonics via haar Foundation aan om van maart tot eind juni alle maandagavonden hun kantoor op de Bink te gebruiken. Via de website, een huis-aan-huisblad of de bibliotheek worden de mensen doorverwezen naar SBR en maken zij vervolgens een afspraak. 

Veel blije gezichten dankzij de inzet van de vrijwilligers

Even wachten

Animo voor het werk van SBR is er genoeg want alle maandagavonden is het druk op de Bink en moeten de mensen wel even wachten op hun beurt. Kathy Thode uit Loosduinen komt al jaren bij SBR voor haar aangifte. Zij wacht rustig, drinkt haar thee en vertelt dat ze een drukke dag in de thuiszorg achter de rug heeft. ‘Ik vind het veels te ingewikkeld om zelf te doen en krijg er stress van in mijn hoofd. Meestal krijg ik toch een paar honderd euro terug dus het loont de moeite om te komen.’ Terwijl alle mensen rustig hun beurt afwachten, is er één meneer die luid mopperend plaatsneemt. Dit is de derde maandagavond dat hij komt en volgens hem maken de studenten er maar een potje van. Als hij aan de beurt is. blijkt al snel dat het ook deze avond niet gaat lukken. Want net als ieder ander moet je ook bij SBR je papierwinkel wel op orde hebben om tot een juiste aangifte te komen.

Theorie en praktijk

Dat het niet altijd in goede harmonie verloopt, vertelt de 23-jarige voorzitter (en 4de jaars student Fiscaal Recht) van het bestuur van SBR, Jasmine van der Vliet mij later. ‘En eigenlijk komt dit in de locatie van Den Haag veel vaker voor. De mensen zijn hier minder relaxed dan in Rotterdam en best wel vaak boos op ons omdat zij denken dat de aangifte niet klopt of andere verwachtingen hebben. Ze geven ons niet altijd de juiste informatie en krijgen dan soms later boetes van de Belastingdienst. Ook geven ze hier weinig voor de fooienpot.’ Dit alles deert Jasmine duidelijk niet want zij doet dit werk al vier jaar en altijd met plezier. ‘Op de universiteit heb je veel theorie en hier is alles praktijk en daar leer ik veel van. Bovendien zijn er keer op keer mensen die je hulp nodig hebben en dat motiveert me enorm. Het is voor ons wel lastig om uit de groep van 11 studenten elke week genoeg vrijwilligers te vinden die op maandagavond naar Den Haag af willen reizen. Ik vind het hier fijn want het kantoor is dynamisch ingericht, we hebben een afgeschermde ruimte voor ons werk met de cliënten, en de grote tafel waar mensen even kunnen wachten en wat kunnen drinken, is voor hen ook prettig. De pingpongtafel trekt me ook aan maar helaas hebben we er vanwege de drukte nooit tijd voor.’

Wie meer wil weten over het werk van SBR kan een kijkje nemen op hun website: www.stichtingbelastingwinkelrotterdam.nl  Een gift overmaken (aftrekbaar 😉) kan via NL38 ABNA 0449 8108 95 ten name van SBR.

Judy Wagenaar, april 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *